Squarespace SEO tips: 4 snelle tips om beter gevonden te worden door Google!

 

75 % van de kliks op Google gaat naar de eerste 5 resultaten. Als je hier niet in staat, ben je eigenlijk onzichtbaar, gebruikt daarom deze Squarespace SEO tips om ervoor te zorgen dat jouw site gevonden wordt.
 

SEO-wattes? Wat is SEO en waarom doet het ertoe?

SEO staat voor Search Engine Optimisation, zoekmachine optimalisatie in gewoon Nederlands. Het doel van zoekmachines zoals Google is om het best mogelijke resultaat te laten zien voor datgene waarop gezocht wordt. Als jij een Groningen zoekt naar een pizzabezorger, heb je tenslotte niks aan een Italiaans restaurant in Rotterdam.

Met SEO zorgen we ervoor dat we zoekmachines zo goed mogelijk duidelijk maken wat we doen en voor wie. Zo kunnen ze onze website laten zien aan degene die ons zoeken.
 

Tip 1: Voeg alt-text toe aan afbeeldingen

Een simpele, snelle tip om de SEO van jouw Squarespace website te verbeteren is het toevoegen van alt-text aan afbeeldingen op je site.

De algoritmes die zoekmachines gebruiken worden steeds slimmer, maar ze kunnen niet zien wat er op de afbeeldingen die je upload staat. Daarom is het belangrijk dat we tekst toevoegen die informatie geeft over wat er op de afbeelding staat.

Geef hierom alle afbeeldingen die je upload een goede naam (Nee IMG2018-123456 is geen goede naam!). Daarnaast kun je aan Squarespace alt-text toevoegen via het Caption veld bij afbeeldingen. Mocht je deze niet zichtbaar willen hebben, kies dan voor "do not display caption".

Hoe voeg je alt-text toe aan Squarespace

Tip 2: Voeg pagina beschrijvingen toe

Paginabeschrijvingen worden door Google gebruikt als de tekst bij zoekresultaten. Als deze niet beschikbaar zijn gebruiken zoekmachines vaak het eerste stuk tekst op een pagina.

Om dus controle uit te oefenen over hoe onze webpagina's door Google worden weergegeven, voegen we een paginabeschrijving toe.

Een goede beschrijving gebruikt zoektermen, is representatief voor de informatie op de pagina en verleid mensen om op jouw linkje te klikken!

Je kunt de pagina beschrijvingen toevoegen via de pagina instellingen > page description. Voor blog post is dit de page excerpt, deze vind je ook onder settings.

Hoe voeg je een paginabeschrijving toe in Squarespace

Tip 3: Dien je sitemap in bij Google

Een sitemap is een overzicht van alle URL's die bij jouw website horen. Deze kun je bij Google indienen en vervolgens Google verzoeken om de pagina's op te nemen in de zoekresultaten.

Om dit te doen doorloop je de volgende stappen

  1. Maak een account aan bij Google Search Console
  2. Verifieer je website; voeg de metatag toe aan header code injection
  3. Vind de link naar jouw sitemap
  4. Dien de sitemap in bij Google Search Console
  5. Vraag eventueel indexering aan via 'Fetchen als Google'
     

Tip 4: Blog of post nieuwsberichten

Content marketing is niet meer weg te denken uit deze tijd. Het schrijven en delen van nieuwsberichten heeft een positieve invloed op onze vindbaarheid.

Blogposts zijn nieuwe content, dit laat Google zien dat jouw website up-to-date wordt gehouden en nog actief is.

Als je je blogposts optimaliseert voor relevante zoekwoorden, worden er meer zoektermen geassocieerd met jouw site. Hierdoor kun je vaker in de zoekresultaten verschijnen.

Bloggen is geen snelle maar wel een krachtige strategie voor de lange termijn, voor veel ondernemers is het zeker de moeite waard!
 

Hoe nu verder?

Alle tips die hier beschreven staan, pas ik toe voor mezelf en mijn klanten (en nog wat extra natuurlijk!). Mocht je willen werken aan jouw online vindbaarheid, neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.