Hoe maak je een nieuwe website?

Breekt het zweet je uit bij het idee van het maken van een website?

Geen zorgen, ik leg je in verschillende stappen uit hoe je een website maakt. In deze post gaat het niet om de technische kant, maar om het doel en de inhoud van je site. 

 

Het doel van je website

Je website heeft een doel nodig. Beredeneer hiervoor de drie belangrijkste doelen van je website.

Net als je website in zijn geheel, heeft elke pagina één specifiek doel nodig. Als we als mensen teveel keuzes krijgen, raken we overweldigd en in plaats van kiezen, doen we niks.

Dat is voor onze website natuurlijk niet de bedoeling.

Doelen kunnen voor jouw site bijvoorbeeld zijn:

 • Nieuwsbrief aanmeldingen
 • Contact opnemen
 • Een afspraak maken
 • Aanmelden voor een evenement
   

Houd rekening met de bezoekers

Bedenk en onderzoek wie je bezoekers zijn en houd hier rekening mee. Op de website van een van mijn cliënten werd de contactpagina heel vaak bezocht.

Ons vermoeden was dat het kwam omdat hun kantoor vaak bezocht werd door nieuwe partners. Uit de Google Analytics gegevens kwam naar voren dat veel bezoekers via Google Maps op de site terecht kwamen.

Bezoekers waren dus op zoek naar het adres en/of de routebeschrijving. Hierom hebben we extra aandacht besteed aan de nieuwe contactpagina.  

 

Wat is je stijl?

Je stijl is onderdeel van de identiteit van je bedrijf. Deze komt terug in je website.

In je webteksten gaat het om de toon, de woorden die je gebruikt en of je de tekst ondersteunt met afbeeldingen of illustraties.

Voor het maken van je website, kan het waardevol zijn om inspiratie op te doen bij andere websites. Vogel uit welke elementen je mooi vindt aan deze sites. Waarom vind je deze onderdelen mooi? Hoe zou je deze zelf kunnen of willen gebruiken in je eigen website?

De bedoeling is nooit om een website precies te kopiëren, het gaat om inspiratie opdoen.

 

Hoe deel je je website in?

De navigatie is een belangrijk onderdeel van je website. Ben jij als gebruiker ook zo gefrustreerd als je niet kunt vinden wat je zoekt?

De meeste websites hebben navigatie op 2 plaatsen. De belangrijkste is bovenaan de pagina, in de site header. Veel websites hebben onderaan de website, in de footer, ook nog navigatie.

In principe komen links naar de belangrijkste pagina’s bovenaan. Extra’s zoals algemene voorwaarden, openingstijden etc. komen onderaan de pagina te staan.

De inhoud van de site

Dit is de stap waar veel mensen mee beginnen, maar zonder het voorbereidende werk, is het lastig om prioriteiten voor de inhoud te stellen.

Veel voorkomende webpagina’s zijn:

 • Homepagina
 • Over ons
 • Diensten / producten
 • Contact
 • Blog / nieuws
 • Algemene voorwaarden

Bedenk aan de hand van je doelen en je bezoekers welke pagina’s jouw website nodig heeft.

 

Afbeeldingen

Wat is het verschil tussen een website die wel oké is en een fantastische website?

Meestal zijn het de afbeeldingen. Het gebruik van foto’s van hoge kwaliteit maakt een enorm verschil in de uitstraling van je website.

Een voorbeeld hiervan is mijn portfolio website voor een personal trainer. Hiervoor zocht ik een groep bij elkaar passende foto’s. In totaal waren het maar 8 foto’s, maar de kleuren, stijl en uitstraling ondersteunen de hele website.

In mijn gratis online training, In 8 stappen naar een nieuwe website, bespreek ik alternatieven voor het huren van een professionele fotograaf. Meld je hier aan.

 

Bouwen en perfectioneren

Voor het bouwen van een website zijn grofweg 3 opties. Je kunt alles zelf doen, alles uitbesteden, of alleen de finishing touches uitbesteden.

Als het gaat om het kiezen van een platform, zijn er wat mij betreft maar 2 serieuze website opties voor ZZP’ers of bedrijven zonder IT-specialisten: Wordpress en Squarespace.

Platformen zoals Wix en Weebly raad ik nooit aan. De manier waarop deze sites gebouwd worden, is niet zoekmachinevriendelijk. Als je dus goed via Google gevonden wilt worden, kun je beter voor Wordpress of Squarespace kiezen.

Waarom ik altijd Squarespace aanraad, kun je hier uitgebreid terugvinden. Wordpress kan soms een betere keus zijn, vooral als je ingewikkelde functionaliteiten of een complex boekingssysteem nodig hebt.

Mocht je twijfelen tussen Squarespace en Wordpress, zou je eens op YouTube naar wat tutorials kunnen zoeken. Welk systeem lijkt het meest intuïtief? Als je zelf je website gaat bijhouden, is het belangrijk dat je je comfortabel voelt met het systeem.

Je kunt ook een gratis Squarespace trial van 2 weken starten. Zo kun je zelf aan de achterkant rondkijken en het een en ander uitproberen.

Ik heb zowel Wordpress als Squarespace websites gebouwd, dus mocht je nog vragen hebben, kun je altijd een berichtje sturen.

 

Lanceren van je nieuwe site

Trek de champagne maar open! Als je nieuwe site af is, is het tijd voor een feestje.

Dit is een goed moment om al je connecties te laten weten dat je een nieuwe site hebt gelanceerd. Zorg ervoor dat je het belang van je nieuwe website benadrukt en mensen naar de site lokt.

Een leuke (win)actie kan hier een goede optie voor zijn.

Wil je graag voorbeelden zien en op praktische wijze de stappen doorlopen? Download nu de website planner!